Na dobry początek "Ogórkowe wariacje"
OGÓRKI KWASZONE
SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ):
- 3-4 kg ogórków gruntowych
- 3 litry wody
- 3 kopiaste łyżki soli
- 1 główka czosnku
- pęczek kopru (kilka kwiatostanów)
- większy korzeń chrzanu
- liść wiśni, plaster selera
Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki.
Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie.
Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz