PUREE Z KALAFIORA
PUREE Z KALAFIORA
SKŁADNIKI:
- 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na różyczki
- 30 g masła
- 2 łyżki mleka
- 100 ml chudej śmietany
- sól morska,pieprz
- Podziel kalafior na maŁe różyczki, a twardą część pokrój w plastry.
- Rozpuść na patelni masło. dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
- Następnie dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Do takiego puree można fajnie kombinować z dodatkami. Ja bym to widziała z łososiem na przykład
OdpowiedzUsuńCzy taki obiad sprawdzi się podczas diety redukcyjnej, jak myślisz? Ostatnio trochę czytałam na ten temat na stronie https://dawidwozniakowski.pl/dieta/dieta-na-redukcje/ i nie ukrywam, że przydałoby mi się schudnąć z jakieś 10kg.
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś takie puree i bardzo mi smakowało. Paulina to idealne danie na redukcję. Polecam też picie dużych ilości herbaty i wody mineralnej :) Zdrowa dieta i odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo je lubię, jest czas,kiedy kalafior jest w dobrej cenie to mozna wtedy poszaleć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń