środa, 28 sierpnia 2013

Puree z kalafiora

Dla tych wszystkich, którzy lubią jeść zdrowo, liczą kalorie proponuję zamiast ziemniaków
PUREE Z KALAFIORA 












PUREE Z KALAFIORA
SKŁADNIKI:
  • 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na różyczki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 100 ml chudej śmietany
  • sól morska,pieprz
WYKONANIE:
  • Podziel kalafior na maŁe różyczki, a twardą część pokrój w plastry.
  • Rozpuść na patelni masło. dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
  • Następnie dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
  • Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Do takiego puree można fajnie kombinować z dodatkami. Ja bym to widziała z łososiem na przykład

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy taki obiad sprawdzi się podczas diety redukcyjnej, jak myślisz? Ostatnio trochę czytałam na ten temat na stronie https://dawidwozniakowski.pl/dieta/dieta-na-redukcje/ i nie ukrywam, że przydałoby mi się schudnąć z jakieś 10kg.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś takie puree i bardzo mi smakowało. Paulina to idealne danie na redukcję. Polecam też picie dużych ilości herbaty i wody mineralnej :) Zdrowa dieta i odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo je lubię, jest czas,kiedy kalafior jest w dobrej cenie to mozna wtedy poszaleć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń