poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Rosół z domowym makaronem

Pyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem.













PYSZNY ROSÓŁ

SKŁADNIKI:
  • mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • por
  • 1 cebula
  • gałązka lub dwie świeżego lubczyku
  • 1 suszony prawdziwek lub mały podgrzybek
  • Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu
SPOSÓB WYKONANIA:
  • Mięso płuczemy, wszystkie warzywa myjemy i obieramy,
  • Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca,
  • Do 3 litrowego garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje,
  • Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody,
  • Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę,
  • Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw, prawdziwka,
  • Rosół gotujemy na małym ogniu, niech delikatnie pyka im dłużej tym lepiej- z każdą minutą nabiera smaku,
  • A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie.


MAKARON DOMOWY

SKŁADNIKI: na 6-8 osób

5 jaj, około 1kg mąki ( ja używam z młyna, albo tortowej), szczypta soli

WYKONANIE:
  • Jajka wbijamy do miski, wsypujemy połowę mąki, sól, mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości.
SMACZNEGO!
 W następnym poście Włoska zupa pomidorowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz