PYSZNY ROSÓŁ
SKŁADNIKI:
- mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- por
- 1 cebula
- gałązka lub dwie świeżego lubczyku
- 1 suszony prawdziwek lub mały podgrzybek
- Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu
- Mięso płuczemy, wszystkie warzywa myjemy i obieramy,
- Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca,
- Do 3 litrowego garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i czekamy aż się zagotuje,
- Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody,
- Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę,
- Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw, prawdziwka,
- Rosół gotujemy na małym ogniu, niech delikatnie pyka im dłużej tym lepiej- z każdą minutą nabiera smaku,
- A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie.
MAKARON DOMOWY
SKŁADNIKI: na 6-8 osób
5 jaj, około 1kg mąki ( ja używam z młyna, albo tortowej), szczypta soli
WYKONANIE:
- Jajka wbijamy do miski, wsypujemy połowę mąki, sól, mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości.
W następnym poście Włoska zupa pomidorowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz