sobota, 31 sierpnia 2013

Na niedzielny obiad proponuję SOCZYSTĄ KARKÓWECZKĘ . Prosta w przygotowaniu, ale aromatyczna i mięciutka karkówka.
















SOCZYSTA , MIĘCIUTKA KARKÓWECZKA.


SKŁADNIKI:

  • 3 sznycle z karkówki wieprzowej b/k
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 1 duża cebula2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła

WYKONANIE:
 
  • To bardzo proste  mięsko do wykonania i z minimalną ilością składników ale bardzo dobre. 
  • Umyte i osuszone mięso panierujemy tylko w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz.Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i razem chwilę smażymy.Podlewamy ok.1 szklanki wody, posypujemy pieprzem ziołowym i Vegetą.Dusimy razem do miękkości ,uzupełniając wodę i co pewien czas mieszać.
  • W sumie smażenie trwa ok.pół godziny.Sos po odparowaniu wody  jest w sam raz.Mąka z cebulą podczas duszenia zgęściły go.
  • Podawać np. z puree  i młodą kapustą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz