WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA
SKŁADNIKI:
- 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki
- 3- 4 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole)
- 1 pęczek bazylii (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie)
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić,
- czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion,
- bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków do dekoracji),
- zupę zmiksować z bazylią i przyprawami.
- Można podawać z kleksem jogurtu i udekorować listkiem bazylii.U mnie dziś bez kleksa...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz