poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Włoska zupa pomidorowa

Na poniedziałkowy obiad w sam raz włoska zupa pomidorowa. Zazwyczaj z niedzielnego obiadku trochę rosołku zostanie, prawda!? A jeśli nie to wystarczy zwykły bulion np. drobiowy. Ta zupa to jedna ze sztandarowych zup mojego brata- w jego wykonaniu zawsze przepyszna - polecam!















WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA
SKŁADNIKI:
  • 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki
  • 3- 4 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole)
  • 1 pęczek bazylii (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE:
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić,
  • czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion,
  • bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków do dekoracji),
  • zupę zmiksować z bazylią i przyprawami.
  • Można podawać z kleksem jogurtu i udekorować listkiem bazylii.U mnie dziś bez kleksa...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz