CHRUPIĄCE BUŁECZKI:
SKŁADNIKI:
- 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli
- około 0,5 kg piersi z kurczaka
- przyprawę gyros
- około15 dag sera żółtego
- ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki
- sól, pieprz
SOS I:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- można dodać ostrą paprykę lub chili
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu
- zioła [majeranek, bazylia, oregano albo zioła prowansalskie]
- mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione),
- bułki ścinamy, wybieramy środek i smarujemy pierwszym sosem,
- następnie do środka wkładamy usmażone mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min.
- W tym czasie robimy sałatkę, nakładamy ją na wyjęte gorące bułeczki i polewamy sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz