CIASTECZKA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła)
- około 0,8 kg mąki
- 0,5l kwaśnej śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
- Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto.
- Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc.
- Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe).
- Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor.
- Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder).
To już wiem, co wypróbuję jak pojawią się jesienne jabłka na stole :)
OdpowiedzUsuń