SAŁATKA ŚLEDZIOWA
SKŁADNIKI:
• 5 filetów śledziowych- solone (lub w oleju)
• 2 czerwone cebule
• 2 jajka, 4 marynowane papryki
• majonez, jugurt naturalny około 3 - 4 łyżki
• świeżo zmielony czarny pieprz i sól, nać pietruszki
WYKONANIE:
- Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku
- Filety pokroić na małe kawałki, włożyć na półmisek
- Jajka ugotować, pokroić na ósemki
- Czerwoną cebulę pokroić w piórka , posypać delikatnie solą i odstawić na 5 minut
- Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w paski
- Do śledzi dodać cebulę, paprykę wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajka
- Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą
- Sałatkę polać sosem, posypać pietruszką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz