ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM
SKŁADNIKI:
- 1kg. żeberek
- 10 dag. mąki
- po cztery ziarna ziela angielskiego, pieprzu
- 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula
- 2 liścia laurowe
- margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr
WYKONANIE:
- Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem, opruszyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor,
- cebulę pokroić w kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa, smażyć jeszcze około 10 min.
- następnie zalać wodą, włożyć liście laurowe i ziarna pieprzu,, ziela angielskiego i dusić na wolnym ogniu około 45 min. ( do miękkości mięsa) i kostkę pieczeniową jeśli chcemy,
- mięso podlewamy wodą, kiedy będzie miękkie odparowujemy jej nadmiar . Zostanie fajny sosik.
- SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz