wtorek, 17 września 2013

Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone!

Kolejna wigilijna potrawa, to ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ . Wielu moich znajomych przygotowuje je nie tylko na wigilijny stół, ale również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później)















ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ
SKŁADNIKI:
  • 4 matijasy
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 łyżkę miodu
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 szkl. oleju
  • rodzynki 1/2 p. małej  
  • kilka suszonych śliwek
  • ewentualnie przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili
WYKONANIE:
  • Cebulę pokroić w piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć.
  • Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić.
  • Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz