KRUPNIK to jedna z moich ulubionych zup. Jest wiele przepisów na tę zupę, każdy gustuje w swoich przyprawach , ja postanowiłam wzbogacić smak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację w "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia. Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu.
Najlepszy krupnik jest na wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka z odrobiną wołowiny.
- 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki, kawałek selera
- 1duża cebula, 3 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów
- 2 - 3 ziemniaki
- 15-20 dkg kaszy jęczmiennej
- 1 spora łyżka masła
- sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku
- opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy)
WYKONANIE:
- Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować.
- Warzywa opłukać i obrać.
- Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler.
- Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu.
- Do zupy dodać cebulkę z grzybkami i pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, majeranek
- Doprawić do smaku i gotować do miękkości ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz