KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY
SKŁADNIKI:
• 8 kawałków podudzia kurczaka
• natka pietruszki do posypania
• 1 kg ziemniaków
GLAZURA:
• 125 ml płynnego miodu
• 4 łyżki musztardy Dijon
• 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
• 4 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• sól i pieprz
WYKONANIE:
- Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.
- Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Rozgrzać piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni.
- Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
- Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
- Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni.
Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz