TRUSKAWKOWA PYSZNOŚĆ
SKŁADNIKI:
- 500gr maskarpone
- 125ml. ajerkoniak
- 50gr. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 ml. śmietanki 30%
- 50ml. rumu lub wódki wg. uznania
- płatki migdałów
- kakao lub czekolada gorzka do posypania
- truskawki około 500gr.
WYKONANIE:
- Mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Ubić śmietankę i delikatnie zmieszać z masą serową.
- Truskawki(zostawić kilka do dekoracji)zmiksować z cukrem waniliowym. Pozostałą część pokroić na połowy i zalać rumem lub wódką co kto lubi (kilka w całości zostawić do dekoracji jak na zdjęciu).
- Kłaść do kielichów warstwami masa serowa-zmiksowane truskawki-masa serowa.Ozdobić deser wg. uznania, ja kładę truskawki w rumie, posypuje płatkami migdałów. Do posypania kakao lub czarna czekolada.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz