ŻEBERKA W KAPUŚCIE
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- mąka do obtoczenia żeberek
- olej do obsmażenia mięsa
- sól
- pieprz
- ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka )
- liść laurowy ( 2 - 3 liście )
- szczypta majeranku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
- Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody.Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty
- Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Wszystko razem gotować około pół godziny przed dodaniem do niej żeberek.
- Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )
- Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia.
- Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście
- Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą.
-
Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać
wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej
ostrej papryki. Ewentualnie doprawić sola lub pieprzem. Delikatnie zamieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz