SKŁADNIKI
- durszlak ugotowanych grzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski)
- 50 dkg cebuli
- 2 duże marchewki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 7 łyżek octu
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- sól, ostra papryka w proszku
- Cebulę pokroić w drobna kostkę, poddusić na 1/2 szklanki oleju.
- Dodać marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dusić razem krótką chwilę.
- Dodać resztę oleju, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu. Dusić do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, ocet a na końcu grzyby. Gotować wszystko jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić do smaku. Gorące nałożyć do słoików, najlepiej o poj. 0,3 litra. Pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz