niedziela, 1 września 2013

Sałatka z grzybów

Na zimowe wieczory proponuję wspomnienie ciepłego lata SAŁATKĘ Z GRZYBÓW


















SKŁADNIKI

  • durszlak ugotowanych grzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski)
  • 50 dkg cebuli
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 7 łyżek octu
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, ostra papryka w proszku
WYKONANIE:

  • Cebulę pokroić w drobna kostkę, poddusić na 1/2 szklanki oleju. 
  • Dodać marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dusić razem krótką chwilę. 
  • Dodać resztę oleju, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu. Dusić do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, ocet a na końcu grzyby. Gotować wszystko jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić do smaku. Gorące nałożyć do słoików, najlepiej o poj. 0,3 litra. Pasteryzować 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz