sobota, 21 września 2013

Soczysta karkówka.

Oprócz żeberek z wieprzowiny  przygotowuję SOCZYSTĄ, MIĘCIUTKĄ KARKÓWECZKĘ  mięsko bardzo smaczne i nie wymagające wielu przypraw.






MIĘCIUTKA, SOCZYSTA KARKÓWECZKA


SKŁADNIKI:

  •   3 sznycle z karkówki wieprzowej b/k
  •   1 łyżka przyprawy do karkówki ( u mnie to zmieszane różne przyprawy ogólnie do wieprzowiny)
  •   1 duża cebula, 3 ząbki czosnku
  •   2-3 łyżki mąki pszennej
  •   1 łyżka  Vegeta
  •   pieprz, do smaku
  •   3 łyżki oleju lub 2 łyżki margaryny

WYKONANIE:


  • Umyte i osuszone mięso lekko rozbijamy, panierujemy tylko w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz.
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor. Do patelni dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i razem chwilę smażymy.Podlewamy ok.1 szklanki wody, posypujemy pieprzem, Vegetą, przyprawą do wieprzowiny. 
  • Dusimy razem do miękkości ,uzupełniając wodę i co pewien czas mieszać.
  • No i gotowe smaczne mięsko z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz