SKŁADNIKI:
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 3 marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- biała część średniego pora
- 7-10 dag. suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 150 ml. śmietany18% ( ja używa słodkiej)
- 1 łyżka mąki
- 2 l. wody
- 3 łyżki oleju lub masła (u mnie masło)
- sól, pieprz
- kostka wołowa, warzywna, grzybowa
- Suszone grzyby zalać wodą, pogotować 1/2 godz.,
- seler i marchew pokroić w kostkę zalać wodą, dodać pietruszkę w całości, posolić gotować 20 min.,
- cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju ( maśle),
- dodać pokrojone grzyby i smażyć około 1/2 godz., pod koniec smażenia dodać pieprz, sól,
- do garnka z warzywami dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, por ( w paski) i kostki bulionowe,
- gdy ziemniaki będą miękkie dodać grzyby ,
- mąkę wymieszać ze śmietaną, zahartować, zagęstnić zupę,
- podawać z chlebem lub makaronem ( koniecznie domowym)
- SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz