czwartek, 19 września 2013

Zupa grzybowa

Polecam dziś ZUPĘ GRZYBOWĄ, smaczna na wigilię lub świąteczny obiad. 

SKŁADNIKI:

  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • biała część średniego pora
  • 7-10 dag. suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 150 ml. śmietany18% ( ja używa słodkiej)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 l. wody
  • 3 łyżki oleju lub masła (u mnie masło)
  • sól, pieprz
  • kostka wołowa, warzywna, grzybowa 
WYKONANIE:
  • Suszone grzyby zalać wodą, pogotować 1/2 godz.,
  • seler i marchew pokroić w kostkę zalać wodą, dodać pietruszkę w całości, posolić gotować 20 min.,
  • cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju ( maśle),
  • dodać pokrojone grzyby i smażyć około 1/2 godz., pod koniec smażenia dodać pieprz, sól,
  • do garnka z warzywami dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, por ( w paski) i kostki bulionowe,
  • gdy ziemniaki będą miękkie  dodać grzyby ,
  • mąkę wymieszać ze śmietaną, zahartować, zagęstnić zupę,
  • podawać z chlebem lub makaronem ( koniecznie domowym)
  • SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz