niedziela, 1 września 2013

Grzyby marynowane

Proponuję prosty przepis na GRZYBKI MARYNOWANE . Najlepsze podgrzybki, prawdziwki im mniejsze tym lepiej.













Dzisiejsze zaprawy.
SKŁADNIKI:

ok. 1,5 kg drobnych grzybów (np. borowików, podgrzybków, maślaków)
woda, sól, ewentualnie cebula
ZALEWA:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, ewentualnie gorczycy
  • kilka listków laurowych
  • cebula pokrojona w piórka
  • ewentualnie plasterki marchewki, niekoniecznie.
WYKONANIE:
  • Grzyby dokładnie oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie (ok. 30 minut). Odcedzić. 
  • Przełożyć do wyparzonych słoiczków, napełniając je do wysokości ok. 2/3.
  • Przygotować zalewę, gotując wszystkie jej składniki ok. 15 minut. Zalać grzyby zalewą, zakręcić słoiczki, przewrócić do góry dnem.Pasteryzować około 15 min.
  • Przechowywać w ciemnym, zimnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz