Dzisiejsze zaprawy.
SKŁADNIKI:
ok. 1,5 kg drobnych grzybów (np. borowików, podgrzybków, maślaków)
woda, sól, ewentualnie cebula
woda, sól, ewentualnie cebula
ZALEWA:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, ewentualnie gorczycy
- kilka listków laurowych
- cebula pokrojona w piórka
- ewentualnie plasterki marchewki, niekoniecznie.
- Grzyby dokładnie oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie (ok. 30 minut). Odcedzić.
- Przełożyć do wyparzonych słoiczków, napełniając je do wysokości ok. 2/3.
- Przygotować zalewę, gotując wszystkie jej składniki ok. 15 minut. Zalać grzyby zalewą, zakręcić słoiczki, przewrócić do góry dnem.Pasteryzować około 15 min.
- Przechowywać w ciemnym, zimnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz