Tegoroczne suszone prawdziwki i podgrzybki.
Wobec tego czas na PRZETWORY I POTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW.
Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI.
SKŁADNIKI:
- 1 kapusta(włoska/biała)
- 15 dag suszonych grzybów
- 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna
- 8 szklanek wody
- 1 kostka masła
- 2 duże cebule
- 1-2 jajka
- 1 kostka grzybowa Knorr
- sól, pieprz, vegeta
WYKONANIE:
- Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście.
- Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor.
- Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy, dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.
- Kaszę zalewamy wodą dodajemy kostkę grzybową knorra, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę.
- Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku.
- Zawinięte gołąbki układamy podsmażamy na maśle podlewając wywarem z grzybów. Można również zapiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz