niedziela, 1 września 2013

Gołąbki z grzybami leśnymi

Sezon grzybobrania rozpoczęty.









 Tegoroczne suszone prawdziwki i podgrzybki.








Wobec tego czas na PRZETWORY I POTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW.  

Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu  PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI. 















SKŁADNIKI:

  • 1 kapusta(włoska/biała)
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna
  • 8 szklanek wody
  • 1 kostka masła
  • 2 duże cebule
  • 1-2 jajka
  • 1 kostka grzybowa Knorr
  • sól, pieprz, vegeta

WYKONANIE:

  • Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście.
  • Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor.
  • Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy, dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.
  • Kaszę zalewamy wodą dodajemy kostkę grzybową knorra, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę.
  • Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku.
  • Zawinięte gołąbki układamy podsmażamy na maśle podlewając wywarem z grzybów. Można również zapiec w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz