czwartek, 12 września 2013

Zupa grzybowa

Sezon grzybowy rozpoczęty wobec tego czas na  ZUPĘ GRZYBOWĄ. przepisów na tę zupę jest tyle ile gospodyń  domu. Można ją zrobić z ziemniakami, łazankami lub makaronem. Jest pyszna ze świeżych grzybów (wtedy warto dodać kilka suszonych dla smaczku).


ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 1.


Zupa grzybowa - sposób przygotowania:

Zupa grzybowa to przede wszystkim dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewka, pietruszka, seler i kawałek pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe.
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy je do gotowego wywaru i gotoujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją tylko zeszklić na maśle.
Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy. Gotowe!!
Zupa grzybowa jest pyszna zarówno z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę lub łazankami. Jeśli wolicie ziemniaki - należy je obrać, pokroić i wrzucić do garnka gotując kilka minut. Jeśli wybraliście łazanki, makaron należy ugotować osobno, ale tak, aby był al dente! Ugotowane łazanki nakładamy na talerze zalewając zupą.
Zupa grzybowa powinna być zabielona - najlepiej śmietaną 12-proc. do zup i sosów. Pamiętajcie, że nigdy nie dodajemy śmietany do zupy, a odwrotnie, wtedy śmietana się nie zetnie i gładko rozprowadzi. najlepiej zrobić to w kubku lub garnuszku - wlewamy do garnuszka/kubka kilka łyżek zypy, potem kilka łyżek śmietany i mieszamy. Całość wlewamy do garnka.



 ZUPA GRZYBOWA 2:



SKŁADNIKI:
  • 2 żeberka 
  • marchewka pokroić w kostkę
  • pietruszka pokrojona w kostkę 
  • cebula średniej wielkości pokrojona w kostkę - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • podgrzybki, prawdziwki, maślaki oko ło 0,5kg ( im więcej tym lepiej)
  • ziemniaki pokrojone w kostkę - 3-4 szt.
  • dla smakoszy wędzony boczek – pokrojony w kostkę - 100 gramów 
  • pieprz czarny w ziarenkach - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
WYKONANIE:

  •  W garnku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż boczek, czosnek, dodaj pozostałe warzywa (marchew pietruszkę, ziemniaki). Smaż chwile, dodaj mięso z kością. Całość zalej litrem wody, DODAJ KILKA SUSZONYCH GRZYBÓW!!
  • Zupę doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy (pieprz, ziele, liść laurowy, czosnek, ewentualnie kostkę rosołową). Zupę gotuj na wolnym ogniu około 50 minut.
  • Po tym czasie usuń mięso i kość. Mięso pokrój w kostkę i na powrót dodaj do zupy, dodaj również pokrojone w plastry grzyby, zupę gotuj jeszcze około 10 minut.  
 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz