FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY
SKŁADNIKI:
- kalafior
- 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka
- cebula, sól, pieprz
- papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki startego żółtego sera
- łyżka oregano
- kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować około 10 min.
- wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby było miejsce na farsz
- zmielone mięso doprawić, wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora
- przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch
- włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min.
- można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz