czwartek, 5 września 2013

Kalafior faszerowany

Witam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior...












FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY
SKŁADNIKI:
  • kalafior
  • 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka
  • cebula, sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka oregano
WYKONANIE:
  • kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować około 10 min.
  • wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby było miejsce na farsz
  • zmielone mięso doprawić, wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora
  • przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch
  • włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min.
  • można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz