SERNIK BLACK FOREST.
Wilgotny, z wiśniami i czekoladą.
Spód:
* 200 g herbatników w czekoladzie
* 100 g masła
Masa serowa:
- 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 200 g cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml śmietany 18% - kwaśnej
- 500 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych)
- 100 g gorzkiej czekolady - utartej
WYKONANIE:
- Ciasteczka rozdrabniamy (najlepiej robotem kuchennym) i mieszamy z topionym masłem. Taką masą wykładamy 21 cm tortownicę i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
- Twaróg, jajka, żółtka, cukier, śmietanę i mąkę miksujemy na najwyższych obrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy.
- Połowę masy serowej wylewamy na cząsteczkowy spód i układamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady
- Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce.
- Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy na noc w lodówce a przed podaniem posypujemy go pozostałą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz