Sekret dobrego barszczu to nie tylko warzywa, ale właściwe przyprawy. Lekko wyczuwalna nutka kwasu buraczanego, czosnku i majeranku, no i, oczywiście, suszonych grzybów. Gdy osiągniemy taką harmonię to znak, że Wigilię można zacząć...
SKŁADNIKI:
BARSZCZ WIGILIJNY
SKŁADNIKI:
- 1 kg buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny lub więcej wg. uznania
- łyżeczka majeranku
- niewielka garść suszonych grzybów
- łyżeczka soli
- 2 litry wody
WYKONANIE:
- Barszcz przygotowuję dzień przed Wigilią,
- Płuczemy grzyby, zalewamy je szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wkładamy je do garnka i gotujemy ok. 1 godzinę w tej samej wodzie,
- Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
Dodajemy przekrojoną marchewkę, pietruszkę, pokrojone na ćwiartki
cebule, selery i ząbki czosnku.
Wszystko zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min - Do ugotowanego barszczu dodajemy sok z cytryny, a kiedy przestygnie wstawiamy go do lodówki. Następnego dnia barszcz odcedzamy z jarzyn, podgrzewamy i dodajemy do niego wywar z grzybów, kwas buraczany ( przygotowany wcześniej) przyprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz