JAMBOLAYA
SKŁADNIKI:
- 50 dag. parówek cienkich
- 2 woreczki ryżu
- 1 cebula
- 1 mała główka czosnku
- 5 pomidorów lub 1 puszka
- 1 ostra papryka
- 2 papryki dowolnego koloru ja dodałam czerwone
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
- Roztopić 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę- podsmażyć
- Dodać pokrojoną w paski paprykę i pomidory, przyprawić solą i pieprzem, wlać 2-3 łyżki wody dusić 20 min.
- Ryż ugotować na sypko,
- Parówki pokroić w paski, podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oregano i słodkiej papryki,
- Połączyć: warzywa, parówkę, ryż pozostawić pod przykryciem na kilka minut.
- Można podawać- pamiętajcie na drugi dzień równie dobre!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz