poniedziałek, 28 października 2013

Kalafior na zimę

Kalafior w tym czasie jest wyjątkowo tani, więc czas pomyśleć, aby zatrzymać jego smak na zimę. Proponuję KALAFIOR W ZALEWIE w słoikach.
















SKŁADNIKI:

  • kalafior
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy, cytryna
WYKONANIE:

  • Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików,
  • Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli.
  • Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki.
  • Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut.
  • Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz