KAPUŚNIAK
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- żeberko wieprzowe (30 dag)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- połowa selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz. majeranek
- 2 łyżki sosu pieczeniowego
- kilka suszonych grzybów
- Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu.
- Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.
- Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie.
- Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru.
- W płynie ląduje również pokrojona w krótsze wstęgi kapusta (jeśli jest intensywna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą).
- Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę , sos i majeranek.Całość powinna się gotować ok. 45 minut.
- Smacznego
- Pamiętajcie kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz