SKŁADNIKI:
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 litry przegotowanej ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 ząbków czosnku
- 1 kromka chleba razowego na zakwasie
WYKONANIE:
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
- Buraki układamy w słoiku warstwami i przekładamy 3 ząbkami czosnku.
- Następną warstwę buraków i kolejne 3 ząbki pokrojonego czosnku.
- Wsypujemy sol i cukier.
- Zalewamy przegotowaną wodą i na wierzch wkładamy kromkę razowego chleba.
- Słój obwiązujemy gazą lub przykrywamy ściereczką, odstawiamy w najcieplejsze miejsce w kuchni.
- Po 4 dniach usuwamy pianę z powierzchni oraz chleb.
- Przecedzamy dokładnie kwas używając czystej gazy i zlewamy do czystej butelki.
- Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony.
- W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go do kilku miesięcy.
- Na wierzch możemy też wlać oliwę, kwas będzie jak świeży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz