wtorek, 15 października 2013

Kwas buraczany

Wigilia coraz bliżej, więc czas przygotować KWAS BURACZANY

SKŁADNIKI:
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 litry przegotowanej ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6  ząbków czosnku
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie

WYKONANIE:

  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  • Buraki układamy w słoiku warstwami i przekładamy 3 ząbkami czosnku. 
  • Następną warstwę buraków i kolejne 3 ząbki pokrojonego czosnku.
  • Wsypujemy sol i cukier.
  • Zalewamy przegotowaną wodą i na wierzch wkładamy kromkę razowego chleba.
  • Słój obwiązujemy gazą lub przykrywamy ściereczką, odstawiamy w najcieplejsze miejsce w kuchni.
  • Po 4 dniach usuwamy pianę z powierzchni oraz chleb.
  • Przecedzamy dokładnie kwas używając czystej gazy i zlewamy do czystej butelki.
  • Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony.
  • W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go do kilku miesięcy.
  • Na wierzch możemy też wlać oliwę, kwas będzie jak świeży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz