środa, 4 grudnia 2013

Śledzie w śmietanie

Na wigilijny stół zapraszamy również ŚLEDZIE W ŚMIETANIE  . Na kilka dni przed wigilią marynuję matiasy w zalewie octowej- oto przepis.

MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ
SKŁADNIKI:
  • 1 kg. matiasów
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
ZALEWA:
  • 3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 liścia laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 20 ziaren pieprzu
WYKONANIE:
  • śledzie moczymy 0,5 h,
  • cebulę obieramy i kroimy w krążki, następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru, po 30s odsączamy,
  • śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku na przemian z cebulą,
  • do zimnej zalewy dodajemy oliwę, mieszamy i zalewamy śledzie,
Tak przygotowane śledzie wkładam do słoików na dwa trzy dni (nawet tydzień) do słoików. Rano w wigilię wykładam śledzie do miski ( bez zalewy) dodaję śmietanę i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz