SKŁADNIKI:
- 0,6 kg szynki wieprzowej lub schabu
- 2-3 duże cebule
- 150 g sera feta (lub mozzarella)
- dwie łyżki mąki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich
- dwie łyżki natki pietruszki
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- masło klarowane do smażenia
- Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem po obu stronach, uważając, żeby nie poprzecinać mięsa,
- Każdy płat posolić i posypać pieprzem,
- Fetę rozgnieść w misce widelcem, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekane orzeszki (polecam pistacje),
- Powstałą pastą posmarować płaty mięsa i każdą zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące,
- Cebulę pokroić w piórka , posolić, przemieszać i odstawić na chwilę,
- Na patelni rozgrzać mocno 2 łyżki masła klarowanego,zrumienić mięso z każdej strony,
- Przełożyć na talerz, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę,
- Zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu czekać, by cebula zmiękła i się nie przypaliła,
- Przełożyć cebulkę na roladki z mięsa i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz