Gotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś
USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę się bałam, czy wyjdą, ale udało się.
SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- 2/3 szkl. wody ciepłej
- 40-50 g suszonych leśnych grzybów
- 50 dag. kapusty kiszonej
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- 2 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE:
- grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę,
- cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu,
- kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety,
- wystudzone grzyby i kapustę mielę w maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia,
przygotowuję ciasto:
- mąkę, jajko, wodę zagniatam na gładkie ciasto (wodę dolewam stopniowo), ciasto musi być elastyczne,
- ciasto rozwałkowuję, nakładam farsz, wykrawam księżyce(lub kwadraty), łączę rogi, wywijam brzeg- uszka gotowe
Wykrawanie uszek na zdjęciach:
|
ciasto rozwałkować, nałożyć farsz |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zawijamy ciasto i kieliszkiem wykrawamy półksiężyce, łączymy brzegi |
|
|
|
|
lub
|
wykrawamy kwadraty, nakładamy farsz |
|
|
|
|
składam w trójkąty, łącze brzegi, gotowe |
|
|
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz