sobota, 18 stycznia 2014

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym.

Chciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą.
















SKŁADNIKI:

  • około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka),
  • średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku,
  • parę grzybów suszonych (lub świeżych),
  • przyprawa do wieprzowiny knorra, 
  • śmietana,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • olej, 1łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego.

WYKONANIE:

  • grzyby suszone moczę na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, może być dzień wcześniej ( ale awaryjnie robiłam to na pół godz. przed przygotowywaniem), następnie gotuję z dodatkiem vegety około 1/2 godz.
  • polędwiczki kroję w poprzek na kotlety i lekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące,
  • na patelni rozgrzewam olej z masłem, dodaję pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę,
  • jak cebula jest lekko zeszklona wkładam polędwiczki, smażę i podlewam wywarem z grzybów, dodaje liść laurowy, ziele angielskie,
  • dodaję grzyby, duszę do miękkości mięsa, na koniec zagęszczam śmietaną i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz