SKŁADNIKI(na dużą blachę):
CIASTO:
- 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna)
- 4 jajka ( 2 całe, 2 żółtka)
- 3/4 kostki margaryny Kasi
- cukier waniliowy
- 75g drożdży
- 375 ml. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Mąkę przesiać do miski,
- drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z łyżką cukru,
- z jajek i żółtek utrzeć pulchną masę z dodatkiem cukru,
- margarynę rozpuścić, połączyć z ciepłym mlekiem i pozostałymi składnikami,
- wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki,
- wyłożyć na dużą blachę, posypać kruszonką.
KRUSZONKA:
- 1/2 kostki margaryny Kasi
- 12,5 dag. mąki
- 12,5 dag. cukru
- cukier waniliowy
- Margarynę rozpuścić, ostudzić,
- połączyć z pozostałymi składnikami "wygnieść" , posypać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz