wtorek, 7 stycznia 2014

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Po eksperymentach z suszonymi pomidorami postanowiłam użyć ich w wieprzowinie. Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych okazało się super. Proponuję POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI Z DODATKIEM SZPINAKU. Szpinak trudno przemycić w moim menu, więc chętnie dodaję go gdzie tylko mogę. Danie wszystkim smakowało, więc zamieszczam przepis.



SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa - 2 sztuki 
  • suszone pomidory mały słoik 
  • przyprawa do wieprzowiny np. knorra 
  • szpinak mrożony około 200 gramów
  • śmietana kremówka 30% - 1 szklanka  
  • suszone oregano  
  • masło klarowane


 WYKONANIE:

  • Mięso oczyść z błon, przekrój po środku na pół,
  • w każdej części zrób nacięcie  nożem tak aby powstał otwór, który wypełnimy farszem,  
  • mięso posyp przyprawą, 
  • rozmroź szpinak, pomidory pokrój w cienkie paski wymieszaj ze szpinakiem,
  • kawałki polędwiczek nadziej farszem,
  • obsmaż mięso na masełku(lub obsmaż i w później do piekarnika temp. 160 stopni na 20 min.) do miękkości,
  • na patelni, na której smażono polędwiczki, podsmaż chwilę oregano, dodaj śmietankę, czekaj aż zgęstnieje,
  • polej polędwiczki sosem i gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz