piątek, 24 stycznia 2014

Śledzie w oliwie.

ŚLEDZIE W OLIWIE  to super danie wigilijne, ale również są też doskonałą imprezową zakąską na każdą okazję. Warto przygotować je na 3-4 dni przed podaniem-polecam.


















SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów z matiasa
  • 2 duże cebule białe, jedna czerwona, 2 szalotki
  • 2 listki laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • sok z jednej cytryny opcjonalnie
  • olej

WYKONANIE:

  • sprawdzić jak słone są śledzie (moczyć 2-3 godz. wg. potrzeby),
  • cebulę każdego gatunku pokroić w kostkę,
  • śledzie kroić w paski po skosie,
  • układać w słoiku warstwa cebul- śledzie-liść laurowy, 2 ziela angielskie, posypać pieprzem ewentualnie Vegetą, powtarzać warstwy
  • warstwy można skropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz