ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika.
SKŁADNIKI:
- 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej
SKŁADNIKI SOS:
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 cebula czerwona
- 3-4 korniszonów
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary
- świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku
WYKONANIE:
- śledzie pokroić w paski
SOS:
- czosnek przecisnąć przez praskę,
- szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę,
- resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska,
- dodać majonez, jogurt naturalny,
- wymieszać,
- połączyć ze śledziami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz