z makaronem
z prażynkami ziemniaczanymi
SKŁADNIKI:
- 2-3 żeberka lub skrzydełka
- około 2,5 l wody
- 5-6 średnich buraków
- 2 marchewki
- pietruszka, kawałek selera i pora
- 200 ml. śmietany 18%
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka octu lub sok z cytryny
- 4- 5 ząbków czosnku
- pieprz, sól
WYKONANIE:
- Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa,
- buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru,
- dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy,
- kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe.
- Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z prażynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz