A na wielkanocne śniadanie galarcik drobiowy z jajkiem.
SKŁADNIKI:
- 3 l wody
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 2-3 udka z kurczaka
- 5 małych marchewek
- 2 pietruszka (korzeń)
- kawałek pora
- 3-5 ząbków czosnku
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- Vegeta
- ewentualnie ocet bądź sok z cytryny
żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu)
- Do garnka wlewamy 3 l wody,
- Dodajemy pierś i nogi,
- Gotujemy ok. 15-20 min, zbierając szumowiny,
- Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku i octu,
- Gotujemy 15-20 min.
- Dodajemy warzywa, gotujemy dalej do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy czosnek i ewentualnie ocet (około 10 min. ),
- Odcedzamy całą zawartość rosołu do innego garnka przez sitko, aby pozostał sam wywar,
- Odkładamy pierś, nogę oraz marchew, pietruszkę,
- Sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy,
- Mieszamy wywar z żelatyną według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso i warzywa kroimy w kostkę, można dodać kawałki jajka, kukurydzy...
- Mięso mieszamy z wywarem i wlewamy w pojemniki,
- Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc i smacznego!!!
Dziś będę to robić później to skomentuje
OdpowiedzUsuń