SKŁADNIKI:
- 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 bułka lub 2-3 kromki chleba
- 2- 3 łyżki bułki tartej
- 1 średnia cebula
- 4-6 średnich ząbków czosnku
- 4 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 duże jajko
- sól,pieprz, papryka ostra
olej do smażenia
WYKONANIE:
- Mięso drobno zmielić,
- Bułkę/Chleb należy wcześniej zalać większą ilością ciepłej wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą,Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba,
- Dodać do mięsa.posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek,
- Dodać wszystkie zioła,
- Wbić jajko,
Doprawić solą i pieprzem, - Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania,
- Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule.
- Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz