niedziela, 9 lutego 2014

Kotlety wieprzowe z pieczarkami.

 Kotlety wieprzowe można przygotowywać na wiele sposobów, dziś zachęcam do SCHABOWYCH Z PIECZARKAMI.














SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg pieczarek, 
  • 2 cebule, 
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju
  • 1 kg schabu
  • jajko,
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny

WYKONANIE:

  • Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone drobno pieczarki i cebulę,
  • smażyć aż lekko się zrumienią a płyn całkowicie odparuje. 
  • pod koniec dodać masło, doprawić solą oraz pieprzem, 
  • schab pokroić na cienkie kotlety, rozbić  tłuczkiem, doprawić przyprawami. 
  • jajko rozkłócić dodać przyprawy, 2-3 łyżki mąki, wymieszać,
  • każdy kotlet zanurzyć w jajku,
  • następnie kładziemy  farsz z pieczarek, składamy na pół, jeszcze raz obtoczyć w jajku , bułce tartej, a następnie usmażyć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz