SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie makaronu świderki np. Malmy
- filet z kurczaka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 słoika pomidorów suszonych w ziołach
- 1 duży pomidor świeży lub z puszki
- około 10 dag. parmezanu
- 1 łyżeczkę suszonej bazylii
- 200 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz, przyprawa Kamis Specialite: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (1 łyżeczka)
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski,
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,
- Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek,
- Dodać drobno pokrojonego pomidora (bez pestek, można go zmiksować) smażyć,
- Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory razem z odrobiną oleju, dodać sól, pieprz, przyprawę i bazylię,
- Wszystkie składniki dusić pod przykryciem kilka minut,
- Zetrzeć połowę parmezanu, dusić chwilę, a następnie zdjąć z ognia i dodać śmietankę,
- Makaron położyć na półmisku (można wyłożyć liśćmi sałaty), polać sosem i posypać parmezanem,
- Danie udekorować świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz