sobota, 22 lutego 2014

Murzynek z jabłkami.

Po dobrym obiedzie czas na kawkę i coś do kawki. Proponuję szybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28.






SMACZNEGO!






A na świąteczny stół, ciasto można wzbogacić truskawkami w ptasim mleczku.



SKŁADNIKI:
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2 i 3/4 szkl. mąki
  • 2 cukry waniliowe
  • proszek do pieczenia (30 gr.)
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczkę sody 
  • 1 szkl. oleju
  • 7 jabłek

WYKONANIE:

  • jabłka obieramy i kroimy w kostkę,
  • białka oddzielamy od żółtek ubijamy,
  • dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy,
  • dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, 
  • wlewamy powoli olej,
  • do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę,
  • pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min.
  • Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz