Jak wspominałam wcześniej soczyste i kruche mięso otrzymamy macerując je w marynacie. Mięso na kotlety warto moczyć całą noc w mleku z przyprawami, a więc...
SKŁADNIKI:
- około 1kg. szynki wieprzowej lub karkówki czy schabu
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła klarowanego(dacie radę bez tego)
- 2 jajka
- bułka tarta
- 3-4 łyżki mąki
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
- około 1/2 szkl. płatków kukurydzianych
"marynata"
- 1szkl. mleka,
- sól, pieprz,
- pokrojona w piórka cebula
- 1-2 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka Vegety
WYKONANIE:
- mięso kroimy na kotlety grubości około 1cm. rozbijamy
- marynatę mieszamy i zanurzamy w niej mięso na noc
- przygotowujemy "ciasto" (o konsystencji naleśnikowego) z jajek, jogurtu, mąki i dowolnych przypraw
- rozkruszamy płatki kukurydziane i mieszamy z bułką
- kotlety zanurzamy w cieście i bułce z płatkami
- smażymy na gorącym tłuszczu
- są pyszne i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz