SKŁADNIKI:
- kiszona kapusta
- cebula
- słonina
- liść laurowy
- vegeta
- 1 łyżka mąka
- woda, pieprz, sól
WYKONANIE:
- Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować,
- Kiedy kapusta jest miękka odcedzić i wrzucić ponownie do garnka ale tym razem nie zalewać wodą,
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę,
- Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka,
- Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką,
ZASMAŻKA:
- Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- około 20-30 dag. mąki
- 1/3 szkl. mleka
WYKONANIE:
- Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego,
- łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą,
- kluski gotujemy dwie minuty po wypłynięciu,
- następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu ze skwarkami (ja posypuję kluseczki jeszcze przyprawą, która ostatnio bardzo przypadła mi do gustu: Kamis Specialite- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz