SKŁADNIKI:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru
- budyń śmietankowy na 0,5l mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 5 dag. drożdży
- 1 kieliszek spirytusu
- 5 żółtek
- 0,5kg. mąki ( ja używam z młyna, ale tortowa też będzie ok)
- budyń ugotować z 2 łyżkami cukru,
- do gorącego dodać margarynę, zmiksować,
- pozostawić do ostygnięcia(letnie),
- następnie dodawać do masy rozkruszone drożdże, spirytus, żółtka i mąkę miksować, pod koniec wybić łyżką drewnianą (podsypując mąką), aż ciasto będzie od niej odchodzić,
- odstawić do wyrośnięcia,
- następnie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki,
- na krążek wkładamy powidła lub dżem np. z dzikiej róży, przykrywamy drugim krążkiem,
- kulamy pączki, zostawiamy do wyrośnięcia,
- pieczemy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz