SERNIK
Ciasto:
- 4 żółtka,
- 3 szkl. maki zwykłej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka margaryny
Masa serowa:
- 1kg. sera,
- 3/4 kost. margaryny,
- 1 szkl. cukru,
- 3 całe jajka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Wykonanie:
Piana z białek:
4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru,
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem.
- Ciasto podzielić na dwie części,
- większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno z cukrem i na wierzch pokruszyć resztę ciasta.
- Piec 50-60 min. bez termoobiegu (góra /dół)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz