SKŁADNIKI:
- 1/2 kg żeberek wieprzowych,
- 0,80 dag. pieczarek
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 mały por
- 1 pietruszka
- nać pietruszki
- 3 litry wody
- 6 dużych ziemniaków
- 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy
- 200 gram śmietany słodkiej 18%
- sól ,pieprz
- 1 czubata łyżka vegety
- opcjonalnie przyprawy, które lubicie
WYKONANIE:
- Żeberka umyć, zalać wodą zagotować,
- Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować,
- Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować do miękkości żeberek,
- Ugotowane żeberka wyjąć i pokroić,
- pieczarki usmażyć na łyżce oliwy z pieprzem, solą i cebulką pokrojoną w kostkę,
- Do wywaru dodać pokrojne w plasterki pieczarki i ziemniaki w kostkę,
- Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron,
- Gotować jeszcze 10 min.
- Wrzucić mięsko i posiekaną pietruszkę.
- Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać.
- Wlać do zupy i wymieszać(nie gotować)
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz