SKŁADNIKI:
- 60dag. karkówki
- 50 dag. chudego boczku świeżego
- 1 kg. żeberek
- 25 dag. boczku wędzonego parzonego
- parka wędzonej kiełbasy
- 1,5 kg. kiszonej kapusty
- mała główka białej kapusty
- 10 dag. suszonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1- 2 łyżek miodu
- 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec
- 2- 5 g. grzybów suszonych
- vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
- koncentrat pomidorowy
WYKONANIE:
- Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić
- Karkówkę, boczek świeży i wędzony pokroić w kostkę, dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę,
- smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę,
- W osobnym garnku gotować w vegecie około 1/2h grzyby suszone,
- Czas połączyć wszystkie składniki. Do około 1l wywaru z żeberek wkładamy usmażone mięso, kapustę, grzyby i ugotowane żeberka. Dodajemy pokrojone suszone śliwki około 10 dag. oraz łyżkę lub dwie miodu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje
dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym
ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z
Waszym autorstwem oczywiście!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz