SKŁADNIKI:
- 1 kilogram ziemniaków,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka oraz sól
WYKONANIE:
- Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste,
- Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy,
- Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów,
- Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry,
- Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia,
- Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą,
- Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz