środa, 30 kwietnia 2014

Kluski- kopytka.

Zostały ci ziemniaki po obiedzie???Utłucz je i zostaw na jutrzejszy obiad.Tradycyjne poznańskie"szagówki",  to super dodatek do obiadu- z ciemnym sosem pieczeniowym po prostu rewelacyjne!Moja mama lubi te kluski na słodko- polane masełkiem i posypane cukrem. Wszystko kwestia gustu!


















SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 jajka oraz sól

WYKONANIE:

  • Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt wodniste,
  • Do utłuczonych  ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy,
  • Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów,
  • Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry,
  • Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia,
  • Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą,
  • Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe. 
Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz