SZCZERZE POLECAM!
SKŁADNIKI:
- 800 g masy makowej z bakaliami
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g)
- ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- duża paczka herbatników
- ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier
- skórka cytrynowa lub inna
WYKONANIE:
- Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi,
- Białka oddzielić od żółtek,
- Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę,
- Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić,
- Do masy makowej z jabłkiem dodać rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać,
- Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami,
- Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 1 h. Może być odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić się dosyć ciemne,
- wyjąć, wystudzić,
- polukrować i udekorować skórką cytrynową i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz