sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek makowy- świąteczne ciasto.

Święta to czas rodzinny,  wspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym  elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście trochę go zmodyfikowałam - no i zobaczymy!















SZCZERZE POLECAM!


SKŁADNIKI:

  • 800 g masy makowej z bakaliami
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g)
  • ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • duża paczka herbatników
Plus
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier
  • skórka cytrynowa lub inna

WYKONANIE:

  • Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi,
  • Białka oddzielić od żółtek,
  • Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę,
  • Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić, 
  • Do masy makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać,
  • Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami,
  • Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego  do 190°C piekarnika na 1 h. Może być  odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto  patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić się dosyć ciemne,
  • wyjąć, wystudzić,
  • polukrować i udekorować skórką cytrynową i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz