sobota, 12 kwietnia 2014

Żurek

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go  drugiego dnia na świąteczny obiad.


 









SKŁADNIKI:
  • 50-60 dag. białej kiełbasy
  • około 2 szkl. zakwasu
  • włoszczyzna
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki
  • 5- 6 jaj
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liścia laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego(można też dodać 2 kulki jałowca) 
  • łyżka majeranku
  • vegeta, sól, pieprz
WYKONANIE:
  • w 1,5 l  wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa,
  • dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min.
  • do wywaru dodajemy zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, majeranek i vegetę,
  • gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem,
  • wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym z odrobiną drobno posiekanej cebulki,
  • żurek podgrzewamy ale nie doprowadzamy już do wrzenia,
  • podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo np. w chlebku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz