SKŁADNIKI:
- 50-60 dag. białej kiełbasy
- około 2 szkl. zakwasu
- włoszczyzna
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki
- 5- 6 jaj
- 3- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 liścia laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego(można też dodać 2 kulki jałowca)
- łyżka majeranku
- vegeta, sól, pieprz
- w 1,5 l wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa,
- dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min.
- do wywaru dodajemy zakwas, zmiażdżony czosnek, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, majeranek i vegetę,
- gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem,
- wkładamy kiełbasę i boczek wcześniej podsmażone na maśle klarowanym z odrobiną drobno posiekanej cebulki,
- żurek podgrzewamy ale nie doprowadzamy już do wrzenia,
- podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo np. w chlebku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz